#30 Oppgave i populærmusikkhistorie

Når vi har om pop og rockhistorie i musikk pleier jeg å kjøre to klokketimer med forelesning for dem. Da starter jeg med blues og jobber meg frem til nåtiden, og elevene liker dette veldig godt. Populærmusikkhistorie går inn under hovedområde lytting. Disse kompetansemålene kan man knytte opp mot populærmusikkhistorie:

 1. gjenkjenne og beskrive musikalske stiltrekk fra improvisert musikk og rytmisk musikk
 2. diskutere særtrekk ved rytmisk musikk, kunstmusikk og norsk, samisk og andre kulturers folkemusikk og gjøre rede for egne musikkpreferanser
 3. gjenkjenne og benevne forskjellige instrumenter og ensembler innenfor ulike sjangere
 4. uttrykke og formidle refleksjon om musikk som kunst- og kulturuttrykk og som underholdnings- og forbruksvare
 5. gjøre rede for hvordan musikk gjenspeiler trekk ved samfunnsutvikling og ungdomskultur og hvordan dette kan komme til uttrykk gjennom ulike former for rytmisk musikk, kunstmusikk og norsk, samisk og andre kulturers folkemusikk

History-of-Rock-Chalkboard-16x10.jpg

Jeg og min kollega har laget noen oppgaver som er formet slik at elevene kan vise sin måloppnåelse i disse målene. Vi har lagt vekt på helhetsforståelse og at eleven kan bruke ørene, altså LYTTE til musikken og gjenkjenne stiltrekk. Dette er også noe som er tydelig i kompetansemålene.

Dette er oppgaven for 8. trinn:

 1. Hvordan, hvor og når oppstod sjangeren? (Få også med deg historiske/politiske hendelser i samfunnet som kan ha påvirket at sjangeren brøt ut, tekniske oppfinnelser, politiske bevegelser, musikkindustriens utvikling osv.).
 2. Hva kjennetegner sjangeren? (Hvordan høres musikken ut, hva ville artistene formidle, hvilke instrumenter brukes, hvilken form (vers, refreng osv. har låtene)?
 3. Finn en artist som har vært sentral innen sjangeren og fortell på hvilken måte.
 4. Spill av/vis video av en liten del av en låt (1-2 minutter) fra samme artist, som er typisk for sjangeren.

 

Elevene får fire timer på å jobbe med oppgavene, for så å holde en presentasjon på fem til syv minutter for resten av klassen. På den måten lærer også elevene av hverandre.

Hvor mange – og hvilke sjangre du ønsker at elevene skal presentere er opp til deg. Vi valgte 13 forskjellige sjangre som elevene fikk velge i rekkefølge. Rekkefølgen ble avgjort ved at 1. plass på en quiz fikk velge først, så fikk andre plass velge osv. De kunne ha maks to elever pr. sjanger. Nå er vi i gang  og første time gikk strålende.

Dette er forresten prezi-presentasjonen jeg bruker når jeg går gjennom pop og rockhistorie: https://prezi.com/gds5c0ry3hiq/rock-og-pophistorie/

Lykke til!

 

Advertisement

Published by

stianomdal

Mitt navn er Stian Ausland Omdal og jeg jobber som musikklærer på Sophie Radich skole i Lillestrøm kommune. Jeg har en master i musikkvitenskap fra UiO, skriver musikkrelaterte artikler på snl.no og er opptatt av god musikkundervisning. Jeg vil forsøke å formidle undervisningsopplegg og tanker rundt musikkundervisning gjennom denne bloggen – både fordi jeg er opptatt av god undervisning og har tro på det jeg driver med, men også som ressurs for mange lærere som ønsker inspirasjon og opplegg som fungerer. Det er ingen hemmelighet at det er mange musikklærere som er “plassert” rundt på skoler uten å ha musikkutdannelse, eller som kanskje til og med ikke har særlig lyst til å undervise i faget. Mitt mål og håp for denne bloggen er at den kan være til hjelp for mange musikklærere uansett hva slags kunnskap og kompetanse man sitter på fra før av. Lykke til! mvh. Stian A. Omdal

10 thoughts on “#30 Oppgave i populærmusikkhistorie”

  1. Hei, vurderingskriteriene har jeg vanligvis laget som en blanding av om de klarer å svare tilstrekkelig på oppgven og kompetansemålene. På spørsmål nr. 1 f.eks. Ville et godt svar vise at eleven forstår sammenhenger mellom politikk, samfunnsstrømninger etc. og musikkens uttrykk. Da viser de både at de kan besvare oppgaven samt kompetansemålene om å “gjøre rede for hvordan musikk gjenspeiler trekk ved samfunnsutvikling og ungdomskultur og hvordan dette kan komme til uttrykk gjennom ulike former for rytmisk musikk, kunstmusikk og norsk, samisk og andre kulturers folkemusikk” og “gjenkjenne og beskrive musikalske stiltrekk fra improvisert musikk og rytmisk musikk”.

   Ellers legger jeg veldig vekt på at elevene har funnet lytteeksempler som bekrefter det de har snakket om, slik at man som lærer kan se at de har forstått hvordan musikken høres ut. Det viktige i slike oppgaver er ikke at elevene har googla seg til så mye fakta som mulig, men at de kan bruke den informasjonen de har lært til å vite hvordan det vil HØRES ut. Et eksempel kan være at om en elev har om sjangeren hiphop, så viser de eksempler på rapping, beats, breakdansing, scratching osv. samtidig som de snakker om det. Dersom de bare setter på en hiphop-låt uten å si så mye om hva som skjer, kan man ikke nødvendigvis være sikker på at de vet hvordan scratching høres ut – selv om de har snakket om det i presentasjonen.

   Vi lærere sitter på så mye ulik kunnskap og preferanser, så jeg har ikke turt å legge ut noen ferdige vurderingskriterier, men det er hvertfall noen tanker som er lurt å gjøre seg om vurderingen av oppgaven 🙂

   Lykke til!
   mvh. Stian

   Like

 1. Jeg er helt grønn på typiske kjennetegn for ulike sjangere. Har du et forslag til hvor jeg kan lete? Google er ikke min venn på dette

  Like

  1. Hei!
   Jeg ville valgt f.eks. fem sjangre som du føler deg trygg på/lærer deg selv som du kan gi elevene valget mellom. Det kan være f.eks. Rock, hiphop, soul, EDM (house, techno etc.) og pop. Jeg synes denne var OK:
   http://www.buzzle.com/articles/different-types-of-music-genres.html#rhythm-and-blues

   Ellers kan jeg anbefale denne boka: https://www.tanum.no/_dokumentar-og-fakta/kunst-og-kultur/musikk/wow!-yngve-blokhus-9788215003580

   Prøv eventuelt å søke på en sjanger spesifikt (funker best på engelsk). Rock + genre definition f.eks.

   Dette gav meg egentlig en ide til et nytt innlegg om sjangerkjennetegn og lytting, så kanskje det dukker opp noe på bloggen om en liten stund 🙂
   Lykke til!

   Stian

   Like

 2. Hei!
  Titta igjennom prezi’n din som du har link til i innlegget, meget bra!
  Tenkte jeg skulle si ifra om at en del av video-linkene ikke vil avspilles. Uvisst hvorfor, det kommer opp en halv feilmelding “this video does not allow”…
  I tillegg er det en tom “slide” rett foran bildet med Aerosmith.

  Mvh. Una.

  Like

  1. Hei, takk for at du gir beskjed. Jeg skal oppdatere prezien i løpet av denne uka, og da burde det meste være fiksa opp i. YouTube-filmene slettes og linken til filmene blir da ødelagt, dessverre 🙂

   mvh. Stian

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s