#29 Tips til utviklingssamtalene

Dette er en side ved læreryrket jeg ikke har vært så mye borti i tidligere innlegg. Å gå til utviklingssamtaler hvor man skal snakke om elevenes fremgang sammen med foreldre kan være utfordrende, men også veldig nyttig og gi elevene en ny boost i faget. Mitt håp er at denne posten kan gi deg inspirasjon, selvtillit og påfyll av kompetanse når vi går inn i vårsemesteret.

#1: Husk at DU er læreren
Noen foreldre vil være spørrende til elevenes karakterer. Setninger som “Jamen, han har jo spilt trompet i ni år” og “Hun øver piano tre timer hver dag” kan være vanskelige å svare på når man har gitt eleven karakter 3 for eksempel. For det første; du skal vurdere elevens aktivitet i timen. Samtidig er det ditt ansvar at eleven får mulighet til å vise måloppnåelsen sin. Har eleven spilt det instrumentet han/hun kan best? Har vi vært gjennom alle kompetansemålene i faget? Har en prøve vært for vanskelig?

Slike spørsmål kan være lurt å tenke gjennom før utviklingssamtalene finner sted. For å sikre at jeg har sett alt hva elevene kan, oppfordrer jeg elevene til å ta kontakt med meg mot slutten av året slik at de kan vise meg ting jeg ikke har sett i timene. Det kan være korpsmusikere som har måtte spille bass, eller operasangere som ikke har hatt lyst til å synge i timene f.eks. På denne måten kan de vise at de kan lese noter, beherske et instrument, improvisere osv.

Undervisningen er ikke tilpasset hver elev i alle timene, og en slik “siste innspurt” har fått utelukkende positive tilbakemeldinger for min del.

#2: Husk at du skal vurdere elevens kompetanse frem til dagen du setter karakter

“Sluttvurdering skal gi informasjon om nivået til eleven, lærlingen og lærekandidaten ved avslutningen av opplæringen i faget.” (udir.no)

Dette betyr at om en elev fikk karakteren 3 i band før jul og karakteren 5 i bandundervisning før sommeren, skal ikke eleven få karakter 4. Dersom de samme kompetansemålene gjelder for begge periodene skal eleven få karakter 5. Karakter 3 fikk eleven for en tid tilbake og ha nå forbedret seg.

Dette er viktig å huske på og ofte fint for foreldre å høre, slik at både de og eleven kan se fremover dersom det har gått litt dårlig i faget i det siste.

“Et viktig prinsipp når det gjelder fastsetting av standpunktkarakter er at eleven skal ha mulighet til å forbedre kompetansen sin fram til standpunktkarakteren settes. En standpunktkarakter skal derfor ikke være et matematisk gjennomsnitt av for eksempel prøveresultater fra opplæringen.” (http://www.udir.no/Vurdering/Standpunktvurdering-i-fag/)

#3: Vær vennlig og hjelpsom
Dersom det kommer klager på deg eller skolen, vær ansvarlig. Selv om det ikke er din feil, representerer du likevel skolen. På Udir.no oppfordres det til å ha en støttende og ressursorientert tilnærming til foreldre (http://www.udir.no/Laringsmiljo/Bedre-laringsmiljo/Hjem-skole-samarbeid/Fagtekster/Prinsipper-for-gjennomforing-av-utviklingssamtalen/)

#4: Dere har det samme målet

Målet er å få eleven til å prestere best mulig. La dette være den røde tråden i utviklingssamtalen.

Lykke til med utviklingssamtaler

Advertisement

Published by

stianomdal

Mitt navn er Stian Ausland Omdal og jeg jobber som musikklærer på Sophie Radich skole i Lillestrøm kommune. Jeg har en master i musikkvitenskap fra UiO, skriver musikkrelaterte artikler på snl.no og er opptatt av god musikkundervisning. Jeg vil forsøke å formidle undervisningsopplegg og tanker rundt musikkundervisning gjennom denne bloggen – både fordi jeg er opptatt av god undervisning og har tro på det jeg driver med, men også som ressurs for mange lærere som ønsker inspirasjon og opplegg som fungerer. Det er ingen hemmelighet at det er mange musikklærere som er “plassert” rundt på skoler uten å ha musikkutdannelse, eller som kanskje til og med ikke har særlig lyst til å undervise i faget. Mitt mål og håp for denne bloggen er at den kan være til hjelp for mange musikklærere uansett hva slags kunnskap og kompetanse man sitter på fra før av. Lykke til! mvh. Stian A. Omdal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s