#70 – Ti tips for en god oppstart

Jeg føler alltid litt på kaoset når et nytt skoleår starter, spesielt i år når jeg starter jobb på en ny skole. Man har mange tanker, ideer og alt henger litt i løse lufta fordi man kan ikke spå hvordan elevene er. Å tilpasse seg underveis er en stor del av jobben, derfor kan planene være perfekte på papiret, men likevel ender man opp med å måtte endre på alle planene.

Her kommer noen tips til hvordan jeg tenker på oppstart av et nytt skoleår:

1: Bli kjent med elevene – og la dem bli kjent med deg

Å bli kjent med elevene handler om å sette i gang med relasjonsbygging fra første time. Fortell gjerne om deg selv, hva du har gjort i ferien og hva du er opptatt av for tiden. Jeg pleier å ha en runde der jeg ber elevene fortelle om noe musikalsk de har gjort i ferien. Det kan være alt fra korpsleir til å irritere seg over storebrors dunkemusikk når de skal sove. Husk at elevene ofte har “hva har du gjort i ferien” – runde i andre timer, så det å gjøre det litt musikkspesifikt gir dem også litt variasjon.

2. Spør elevene om hva de gleder seg til med musikkundervisningen

Dette er et fint triks for å hente inspirasjon, avklare forventninger og gi elever muligheten til medbestemmelse. Her får jeg ofte ideer til opplegg og det er svært motiverende å høre elevene fortelle om hva de liker med faget.

3. Start med et opplegg som ikke koster deg for mye

Elevene har også mye nytt å tenke på når et nytt skoleår starter. Det er mange nye rutiner som også skal etableres. Prøv å lage et opplegg som ikke nødvendigvis tar fryktelig mye tid å organisere.

4. Start gjerne med noe praktisk

I forlengelse av forrige punkt, er ofte praktiske opplegg motiverende og enkle å starte opp med. Man trenger at bandrommet ser greit ut og utstyret er på plass. Inndeling av band kan ofte vente – det å gi elever friheten til å arbeide litt fritt kan ofte være bra. Jeg starter ofte med kor, gitarundervisning eller en litt ustrukturert band-undervisning.

5. Å rydde kan også være å lære

Er musikkrommet helt kaotisk? Kanskje du kan bruke det til å lære elever hvordan musikkutstyret skal behandles, kobles opp, repareres eller organiseres?

6. Etabler noen rutiner for rydding og hvordan musikkrommet skal se ut etter bruk

Dette liker jeg å snakke om i andre eller tredje time av skoleåret. Det kan fort bli litt mange beskjeder på likt dersom man tar det helt i starten, men når ting begynner å roe seg ned kan det være på tide å få inn litt gode rutiner.

7. Årsplanen – hvordan skal du bruke den?

Jeg lager ofte årsplaner med fire til fem store temaer for så å fylle inn litt småting her og der. Dette er svært forskjellig fra skole til skole – noen følger årsplanen helt til punkt og prikke, andre har knapt årsplaner. Jeg pleier å legge en periode med band, instrumentspill, kor, musikkhistorie/lytting og komponering i løpet av året.

8. Spør elevene om hva de har likt å gjøre i musikk tidligere (spesielt på barneskolen)

Dette ligner litt på punkt 2, men dette er utrolig nyttig spesielt når det gjelder nye 8. klassinger som kommer fra andre skoler. Fremfor at elevene forteller hva de gleder seg til, forteller de om hva de har gjort og da får man ofte flere svar. Mange elever reagerer ofte på hva som blir fortalt og da kan man også finne aktiviteter som elevene synes er gøy.

9. Sett deg inn i aktuell musikk og hva som rører seg

Dette synes jeg er utrolig viktig og det handler om å sette av 20-30 minutter for å oppdatere seg på musikkfronten. Sjekk ut Spotify topp 50, les musikksaker i nyhetene, snakk med elevene eller oppdater deg på andre måter. Jeg likte forresten Barbie-albumet veldig godt 😀

10. Vær snill med deg selv og elevene

Det koker for alle i oppstarten og man kan ikke rekke alt. Avslutt en time med en Kahoot, quiz eller ta elevene ut dersom du plutselig ikke får tid til å planlegge alt. Elevene trenger å treffe hverandre etter ferien også. Gi det litt tid, så kommer det seg 🙂

Håper disse punktene kan være til hjelp for å få en god oppstart!

Lykke til!

Stian

Published by

stianomdal

Mitt navn er Stian Ausland Omdal og jeg jobber som musikklærer på Karuss skole i Kristiansand. Jeg har en master i musikkvitenskap fra UiO og er opptatt av god musikkundervisning. Jeg har jobbet som musikklærer siden 2013 og har også skrevet musikkrelaterte artikler for snl.no og Gyldendal Undervisning. Jeg vil forsøke å formidle undervisningsopplegg og tanker rundt musikkundervisning gjennom denne bloggen – både fordi jeg er opptatt av god undervisning og har tro på det jeg driver med, men også som ressurs for mange lærere som ønsker inspirasjon og opplegg som fungerer. Det er ingen hemmelighet at det er mange musikklærere som er “plassert” rundt på skoler uten å ha musikkutdannelse, eller som kanskje til og med ikke har særlig lyst til å undervise i faget. Mitt mål og håp for denne bloggen er at den kan være til hjelp for mange musikklærere uansett hva slags kunnskap og kompetanse man sitter på fra før av. Lykke til! mvh. Stian A. Omdal

2 thoughts on “#70 – Ti tips for en god oppstart”

Leave a comment