#8 Elevoppgaver og lytting

Jeg liker godt å gi elevene skriveoppgaver i musikk. Da fokuserer jeg spesielt på at oppgavene har “lytting” som utgangspunkt. Dette innebærer at for at elevene skal kunne svare på spørsmålene må de både lytte til musikk, samt vite hva de skal lytte etter. Dette er vanskelig for mange, men dersom man begynner rolig, for eksempel med å lytte etter puls og instrumenter, kan det være et springbrett inn mot å bli bedre lyttere.

En oppgave jeg nettopp gav elevene på 8. trinn var at de skal skrive om musikkstilen til en valgfri artist. Når jeg spesifiserer oppgaven understreker jeg at de spesielt skal fokusere på sjangertrekk som de kan høre i musikken. Da er det ofte lurt å be elevene ta utgangspunkt i to låter – en tidlig i karrieren, og en nyere. Hører de om artisten har endret stil? hvilke sjangere er artisten nå inspirert av? Dette innebærer selvsagt at elevene har lært populærmusikkhistorie og kan litt om ulike sjangre.

Elevene på 10. trinn har fått oppgaver om vestlig, klassisk musikkhistorie og da spør jeg f.eks. mer om kjennetegn fra de ulike kunstepokene. Her er det viktig at elevene har fått grundig opplæring i hva som kjennetegner de ulike stilepokene og at spørsmålene er tydelige. Dette kan fort bli for vanskelig på en ungdomsskole – men om elevene vet hvordan ulike epoker utviklet seg og hvordan musikken endret seg, gir dette veldig mange gode svar på oppgavene. Et eksempel kan være hvordan madrigalen fra renessansen utviklet seg til å bli opera i barokken. Elevene hører forskjell på en madrigal og en lidenskapelig og intens opera, dermed kan de oppleve enorm mestring når de innser at de klarer å høre forskjell på musikken fra renessansen og barokken. Da velger jeg selvfølgelig en opera som tydelig bærer preg av kjennetegnene jeg har gjennomgått med elevene.

Her er en link til en prezi-presentasjon jeg og min kollega har laget om klassisk musikkhistorie: https://prezi.com/8b7d1qdsz1dc/vestlig-musikkhistorie/

Published by

stianomdal

Mitt navn er Stian Ausland Omdal og jeg jobber som musikklærer på Sophie Radich skole i Lillestrøm kommune. Jeg har en master i musikkvitenskap fra UiO, skriver musikkrelaterte artikler på snl.no og er opptatt av god musikkundervisning. Jeg vil forsøke å formidle undervisningsopplegg og tanker rundt musikkundervisning gjennom denne bloggen – både fordi jeg er opptatt av god undervisning og har tro på det jeg driver med, men også som ressurs for mange lærere som ønsker inspirasjon og opplegg som fungerer. Det er ingen hemmelighet at det er mange musikklærere som er “plassert” rundt på skoler uten å ha musikkutdannelse, eller som kanskje til og med ikke har særlig lyst til å undervise i faget. Mitt mål og håp for denne bloggen er at den kan være til hjelp for mange musikklærere uansett hva slags kunnskap og kompetanse man sitter på fra før av. Lykke til! mvh. Stian A. Omdal

5 thoughts on “#8 Elevoppgaver og lytting”

 1. Hei Stian! Jeg har nylig begynt å følge bloggen din og finner den meget nyttig og gir mange fine innspill til vurdering og opplegg i musikktimene. Bloggen din førte til at jeg oppdaget Prezi og har kjøpt en versjon av denne for å lage egne presentasjoner. Der har jeg et lite spørsmål, det gjelder når jeg går inn på den ferdige Prezien du har om pop- og rockhistorie. Flere av videoene jeg prøver å spille av i den Prezien får jeg meldingen: “This Video not allowed”. Er dette lokale innstillinger på min pc eller er det rettigheter som hindrer bruk?
  På forhånd takk for svar, og takk for mye god inspirasjon til oss musikklærere!

  Mvh Tore Andre

  Like

  1. Hei, og takk for mange hyggelige ord!
   For å svare på spørsmålet skyldes feilbeskjeden din dessverre at videoene blir fjernet av YouTube (som preziene linker til). Jeg fornyer stadig adressene som går ned, men nå er det lenge siden jeg har sjekket prezien om pop og rock. Jeg skal ta et lite raid om noen dager og forsøke å få opp alternative videoer til de som er tatt ned 🙂 Supert at du får bruk for oppleggene og tusen takk for respons!

   mvh. Stian

   Like

 2. Hei!
  Jeg har begynt å lese bloggen din den siste tida for å ta med meg tips til egen musikkundervisning. Jeg ser at du bruker den klassiske, vestlige musikkhistorien ganske mye. Som klassisk musiker må jeg innrømme at det frister meg veldig. Men jeg sliter med å finne noe særlig dekning for det i læreplanmålene. Hva tenker du rundt dette?

  Like

  1. Hei, så gøy at du leser bloggen! Jeg liker å gå gjennom historien med elevene først, også tenker jeg at en del av målene kan dekkes utfra hvilke oppgaver man gir elevene og hvordan man vurderer etterpå. “gjenkjenne og benevne forskjellige instrumenter og ensembler innenfor ulike sjangere” kan f.eks. dekkes ved en lytteprøve med ulike instrumenter og sjangere som er gjennomgått i timene.

   Dersom man lager en oppgave hvor elevene skal reflektere over sjangre og epoker, kan man finne belegg i disse målene:
   “diskutere særtrekk ved rytmisk musikk, kunstmusikk og norsk, samisk og andre kulturers folkemusikk og gjøre rede for egne musikkpreferanser”

   Dersom man vil se musikken i lys av hvordan samfunnet endret seg og sette utviklingen i et mer historisk perspektiv, kan man bruke dette målet:
   “uttrykke og formidle refleksjon om musikk som kunst- og kulturuttrykk og som underholdnings- og forbruksvare”
   Et eksempel på en oppgave her kan være “Hvordan har musikkens rolle i samfunnet endret seg fra middelalderen og til nå?”.

   Andre måter å dra inn samfunnshistorie er f.eks. å se på hvordan boktrykkerkunsten hadde innvirkning på komponistenes arbeid. Eller hvordan den franske revolusjon påvirket musikken i sin samtid. Slike oppgaver kan man finne i dette målet:
   “gjøre rede for hvordan musikk gjenspeiler trekk ved samfunnsutvikling og ungdomskultur og hvordan dette kan komme til uttrykk gjennom ulike ”

   Det er det jeg kommer på en mandags morgen, håper du ble inspirert eller at noe av det kan være til nytte 🙂 Jeg tenker uansett at målene kan tolkes ganske bredt, men at hver lærer må finne sin måte å knytte vurderingen opp mot målene i læreplanen. Dersom du lander på noen oppgaver du er fornøyd med, og du føler at elevene må vise kompetanse knyttet til målene tenker jeg det er godt nok!

   mvh. Stian

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s