Uansett hva slags utstyr, opplegg eller metoder man bruker i musikkundervisningen, avhenger resultatene av hvordan elevene jobber og responderer på lærerens undervisning. Jeg har funnet tre grunnprinsipper som er viktig i min musikkundervisning, nemlig fordi jeg tror disse prinsippene gjør min undervisning bedre.
1: Bruk tid med instrumentene
Dersom elevene skal bli gode på gitar, må de få lov til å spille gitar. Dersom det er mulig, er det best at elevene har en gitar hver de kan bruke på skolen – og helst en hjemme. For å bli god i fotball må man bruke tid med ball – og det er ingen vits i å la instrumentene henge på veggen. Etter min erfaring klør elever etter å spille instrumenter, er det også behagelig å gå rundt og hjelpe elever som sitter og øver. Dersom du som lærer ikke kan spille noe instrument, kan det være lurt å bruke elever som kan spille til å lære de andre.
2: La læringen være lystbetont
Dette har vi hørt før – indre motivasjon og alt det der. Jeg gjør læringen lystbetont ved å være oppmuntrende, hyggelig og positiv i timene. La elevene spille sanger de hører på selv, lag quiz, be elever fortelle om sine favorittartister, forklar at Händel har skrevet den opprinnelige Champions league – hymnen osv. Relater stoffet til ting elevene er opptatt av. Som regel liker man ting man får til, og det leder meg til neste punkt:
3: La elever oppleve mestring
Dette kjenner vi også fra før – tilpasset opplæring. Dersom noe er for vanskelig – forenkle det. Musikk kan høres utrolig kult ut selv om det er enkelt. Dersom noen elever sliter med gitar – se om de får til bass bedre. Bruk færre fingre på pianoet, enklere trommerytme osv. Musikk er et fag hvor elever “viser seg frem” for hverandre og dersom de får en “ekkel” opplevelse kan det ta laaaaang tid før denne følelsen forsvinner og musikkundervisningen assosieres med nervøsitet og usikkerhet. Konkrete undervisningsopplegg kommer!
– Stian